otrdiena, 2017. gada 29. augusts

TOMĀTU SVĒTKI



Tomātu svētki Brenguļos
Pirmo reizi Latvijā – šī gada 2.septembrī Brenguļu alus sētā norisināsies Tomātu svētki. No plkst. 11:00 līdz 17:00 būs iespējams ne tikai iepazīties ar iepriekš neredzētām Latvijas tomātu šķirnēm, bet arī nogaršot vietējo saimnieču tomātu ēdienus un iegādāties tomātus un dažādus to konservējumus. Pasākuma laikā norisināsies muzikāli priekšnesumi un aktivitātes bērniem.
Sadarbojoties ar Latvijas tomātu šķirņu kolekcionāriem, būs apskatāma tomātu augļu izstāde. Varēs iepazīties ar jau iemīļotām Latvijas tomātu šķirnēm, kā arī apskatīt vēl neredzētas. Ar savām tomātu šķirņu kolekcijām piedalīsies vairāki kluba “Tomāts” Valmieras nodaļas biedri – Natālija Zeltiņa no Brenguļu pagasta iepriecinās ar 200 šķirnēm. Svētkos piedalīsies arī pārējie kluba kolekcionāri no visas Latvijas. Valdis Pūliņš, kluba kolekcionārs no Talsiem, iepazīstinās ar indigo krāsas tomātu kolekciju, bet Ludmila Kodzasova no Rīgas parādīs savu rūķīšu tomātu kolekciju. Saimniecība “Neslinko” no Ķekavas, Austra Zaļuma no Dobeles un vairāki citi kolekcionāri atvedīs uz Brenguļiem jaunākās un interesantākās tomātu šķirnes. Kolekcionāri labprāt dalīsies savā pieredzē tomātu audzēšanā no sēkliņas līdz sēkliņai, konsultēs kā ar bioloģiskiem līdzekļiem cīnīties pret slimībām un kaitēkļiem. Izstādes laikā varēs iegādāties šķirņu tomātu sēklas.
Novada saimnieces Inguna Vilka un Zanda Žentiņa parūpēsies, lai svētkos būtu iespējams nogaršot gan uz ugunskura vārītu tomātu biezzupu ar grauzdiņiem, gan pēc itāļu receptēm gatavotus ēdienus no vietējiem tomātiem. Par saimnieču nodrošināšanu ar tomātiem parūpēsies zemnieku saimniecība “Audzītes”, kuru tomātus un dažādu veidu piparus varēs arī iegādāties pasākumā. Tematiskā mājas labumu gadatirdziņā būs iespējams nodegustēt un iegādāties gan dažādus tomātu un lauku labumus, gan arī amatnieku roku darbus. Svētku garšu papildinās arī “Vīnkalnu” ceļojošās picērijas gardumi, saldējums no Trikātas “R Chocolate” un Brenguļu alus.
Pasākuma laikā varēs baudīt arī mākslinieciskus priekšnesumus, ko sniegs Beverīnas novada pašdarbnieku kolektīvi: bērnu vokālais ansamblis “Domino” un Kauguru dejotāji. Ar īsām humoristiskajām izrādēm uzstāsies arī jaunizveidotais Trikātas amatierteātris “TATS”, bet noslēguma koncertā plkst. 16:00 uzstāsies grupa “Alianse”. Pasākuma laikā kopā ar Tomātiņu bērni varēs doties tematiskās rotaļās un spēlēs.
Svētku galvenais motīvs ir Latvijas tomāts. Rūpes par to un iespējamā dažādība –  no sēkliņas līdz ziemas gardumiem. Ieeja un bērnu aktivitātes pasākumā ir bez maksas, un ikviens interesents ir laipni aicināts apmeklēt pirmos Tomātu svētkus Brenguļos. Pasākumu organizē Beverīnas novada pašvaldība sadarbībā ar Artūra Sildes Dārznieku entuziastu klubu “Tomāts”, atbalsta: SIA “Abula”, Beverīnas amatnieki, Z/S “Vīnkalnieši”, Z/S “Skujiņas”, Beverīnas saimnieces, SIA “R Chocolate”.
Uz tikšanos Tomātu svētkos Brenguļos!
===========================================
Programma “Tomātu svētki”
9:00-23:00 Brenguļu alus sēta atvērta
11:00-17:00 Latvijas šķirņu tomātu izstāde (Artūra Sildes Dārzkopības entuziastu klubs “Tomāts” un Latvijas tomātu kluba kolekcionāri)
11:00-17:00 Tematisks mājas labumu gadatirdziņš
11:00-17:00 Pēc itāļu receptēm pagatavoti tomātu ēdieni kopā ar ceļojošo picēriju “Vīnkalni” un saldējums “R Chocolate”
11:30-12:30 Pašdarbnieku kolektīvu priekšnesumi (Domino, Kauguru dejotāji)
12:00 Tomātu zupas vārīšana uz ugunskura kopā ar Beverīnas saimnieci Ingunu Vilku
12:00-16:00 Tematiskas aktivitātes bērniem kopā ar Tomātiņu
13:00 Sarunas ar tomātu kolekcionāriem (Konkursi dažādām vecuma grupām)
15:00 Humoristiskas īsās amatierteātra izrādes (TATS)
16:00 Grupas “Alianse” koncerts

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru